Русия отчита 235% скок в оплакванията от разпространение на онлайн хазарт

Руският хипер бдителен контролен орган отбеляза скок в оплакванията, свързани с незаконното разпространение на съдържание за онлайн игри през първите шест месеца на 2017 г.

През първата половина на годината онлайн контролният орган Roskomnadzor заяви, че е получил повече от 38,700 оплакания, свързани с незаконното разпространение на онлайн хазарт – увеличение от 235% спрямо същия период на миналата година.

Руската федерална агенция също така докладва за увеличаване на жалбите в други категории, включително детска порнография (21 000 оплакания), наркотици и употреба на такива (39 000 оплакания), популяризиране на самоубийствата (19 000 оплакания). Като цяло Roskomnadzor заяви, че е получила повече от 118 000 доклада за разпространението на различни видове информация, които се считат за незаконни в страната.

Roskomnadzor заяви, че препраща грубо 52 000 връзки към експерти, които ще решат дали да ги включат в регистъра на забранената информация.

Създаденият през 2008 г. за регулиране и наблюдение на средствата за масово осведомяване и телекомуникациите, както и на електронните медии, Roskomnadzor се счита за най-добре работещ от всички европейски регулатори, които са въвели черни списъци за онлайн хазарт. Агенцията добави 5,273 домейна за хазарт в черния си списък само през месец юни, включително Google.ru, която временно бе блокирана от прекалено предпазливи местни доставчици на интернет услуги поради непреднамерено пренасочване към руския букмейкър Fonbet.

Наскоро агенцията за наблюдение на телекоми също добави няколко домейна, свързани с eSports, към непрекъснато разширяващия се онлайн черен списък, включително skingames.co, csgo.tm и csgofast.com, всички от които предлагат руски езикови услуги за залагания на играчите от eSports.

Преди няколко седмици руското правителство одобри последното от трите необходими тълкувания на новото законодателство, за да забрани използването на виртуални частни мрежи (VPN) и други прокси услуги, които позволяват на руснаците да заобикалят цензурата на Roskomnadzor.

Руското Министерство на съобщенията също наскоро публикува проект на плановете си да позволи на Roskomnadzor да блокира „огледални“ сайтове на досега блокирани домейни. Всеки сайт, който пренасочва към блокиран домейн, има сходни данни и настройки на потребителски акаунти или подобен дизайн и съдържание ще бъдат автоматично добавени към онлайн черния списък.