Нова Зеландия планира да облага чуждестранните букмейкъри

Правителството на Нова Зеландия ще продължи с плана си да облага чуждестранни букмейкъри, според местната преса.

The Racing Amendment законопроекта, внесен в парламента миналия понеделник, ще изисква от международните букмейкъри да плащат информационна такса и такса за потребление, когато примат залози за състезания и спортни събития в Нова Зеландия.

Размерът на таксите все още не е установен, но на чуждите букмейкъри може да се наложи глоба до NZ$50 000, ако те не успеят да изплатят.

Това законодателство следва доклад, изготвен от правителствена работна група, който изчислява, че приходи от NZ$ 45 млн. (US33,4 млн.) се губят чрез офшорни залагания. Този нов данък би бил предназначен за подкрепа на местната състезателна и спортна индустрия.

Въпреки популярната подкрепа, Министерството на вътрешните работи, което следи игралната и състезателните индустрии, препоръча предпазливост и заявява, че по-голямата част от загубените приходи могат да бъдат възстановени доброволно. В изказване пред местните медии бившият министър на вътрешните работи, Стивън Валдергревев заяви в публично изявление, че събирането на таксите „ще се основава на доброволното съгласие от страна на офшорните оператори“, като се имат предвид извънтериториалните въпроси.

Понастоящем Нова Зеландия има доста строго законодателство: на чуждите букмейкъри не е разрешено да рекламират услугите си в Нова Зеландия, където TAB на New Zealand Racing Board (NZRB’s) е пазарен монопол. Няма обаче нищо, което да им попречи да приемат онлайн залози от Нова Зеландия.