Основни концепции за извличането на стойност в спортните залози

Стоите си вкъщи с ваш приятел и скучаете, когато вашият приятел ви прави предложение: „Нека да хвърляме монета, ако е ези, аз ще ти дам един лев, ако е тура, ти ще ми дадеш един лев.“ Вие се съгласявате, хвърляте монетата десет пъти, печелите пет от хвърлянията, никой не дава нищо на другия и пак ви става скучно.

Тогава същият приятел ви прави друго предложение. „Нека да хвърляме монета, ако е ези, аз ще ти дам един лев, ако е тура, ти ще ми дадеш един лев и двадесет стотинки.“ Би трябвало веднага да откажете, но все пак не го правите, защото ви е скучно, отново печелите пет от хвърлянията, но този път сте с един лев на загуба.

Сега, по отношение на залаганията, в първия пример можете да очаквате да сте на нулата в дългосрочен план, но във втория пример ще бъдете назад във всеки случай. Очевидно никой от нас не е толкова глупав, че да приеме облога при втория пример, но точно това прави всеки един играч в букмейкърските къщи, който не се оглежда за стойност всеки път, когато поставя залог. Букмейкърът има своя марж на печалба от всеки пазар, така че на теория те би трябвало да плащат по-малко, отколкото са получили като залози, ако коефициентите бяха направени съвършено справедливи.

За да ви покажем как става това, нека да разгледаме един пример. Барселона играе у дома с Реал Мадрид. Един букмейкър е определил коефициентите по следния начин:

Барселона – 2.25

Реал Мадрид – 3.25

Равен – 3.25

Трима любители на залозите сядат заедно пред един компютър и всеки един от тях има различен поглед над нещата, но всеки иска да спечели точно 100 лв., за да може да излезе вечерта на дискотека.

Играчът А залага 44,44 лв. на Барселона, знаейки, че ще получи като награда точно 100 лв., ако залогът му се окаже печеливш (100 лв. разделени на 2,25 прави 44,44).

Играч Б трябва да заложи 30,77 лв. за Реал Мадрид (100 / 3.25 = 30.77) и Играч В смята, че двубоят ще завърши без победител и той също залага 30,77 лв., само че на равенство.

И така, един играч ще спечели 100 лв., докато другите двама ще останат с празни джобове и няма да имат пари за дискотеката тази вечер. Кой ще бъде победителят тук? Очевидно победител ще бъде играчът, чиито залог излезе, но нека да погледнем на нещата от гледната точка на букмейкъра. Букмейкърът е събрал от залози 105,98 лв. (44.44 лв. + 30.77 лв. + 30.77 лв.) и, независимо от изхода на срещата, той ще изплати само 100 лв. Букмейкърът си е гарантирал печалба още преди мачът да е започнал и тази печалба идва от тримата залагащи – така на практика всеки един от тримата залагащи е направил губещ залог в момента на поставянето му, независимо от резултата. Букмейкърът, образно казано, е хвърлил монетата и ви е казал: „Ако аз спечеля, ще ви платя 100 лв., ако вие спечелите, ще ми платите 105,98 лв.“ – лош залог!

Това може да изглежда като много лоша алтернатива, но тук идва въпросът как можем да се преборим с този недостатък, винаги ли ще бъде такъв случая? Да, букмейкърите винаги имат марж на печалба, но букмейкърите разчитат на правилното съставяне на коефициентите – но то не винаги е толкова правилно. Откъдето идва следващият въпрос – как да знаем дали букмейкърите грешат? За да разберем, трябва сами да се опитаме да съставим справедливи коефициенти за мача.

На сцената излиза и Играч Г. Играч Г е печеливш играч, следи отблизо случващото се около отборите и знае изключително много неща за испанския футбол и той решава да се опита да прецени шансовете на Барселона за победа. Той използва проценти. След много размишления и анализи, ето какво мисли той.

Барселона да спечели – 48% (той смята, че Барселона ще спечели в 48 процента от случаите или, казано по друг начин, ако двубоят се изиграе 100 пъти, Барселона ще запише 48 победи)

Реал Мадрид да спечели – 26%

Равенство – 26%

След това той превръща тези проценти в коефициенти. Той определя коефициентите без марж на печалба, тоест на базата на 100%. Ето какво би трябвало да представляват справедливите коефициенти по мнението на този играч:

Барселона – 2.08 (100%/48%)

Реал Мадрид – 3.85 (100%/26%)

Равен – 3.85 (100%/26%)

Имайки тези ставки на ум, играчът поглежда към коефициентите на букмейкъра и ги сравнява с неговите. Той смята, че Реал Мадрид и равния резултат трябва бъдат оценени на 3.85, но букмейкърът предлага само 3.25, така че това е очевидно ужасен залог. Но той е оценил Барселона на 2.08 и букмейкърите му предлагат 2.25. Бинго! Играчът поставя залога и, без значение какъв ще е резултатът, стойността в залога е на негова страна, не на страната на букмейкърите! Барселона може и да не спечелят този мач, но в дългосрочен план, ако играчът е прав, той ще спечели много пари.

Някои пазари имат повече от три възможни изхода (други пък имат само два), но се прилага същия принцип.

Не всичко е толкова лесно обаче. За да бъдете успешни в това, трябва да бъдете по-добри от букмейкърите в съставянето на коефициентите, а тази задача определено не е лесно изпълнима, тъй като това е работата на букмейкърите и те по принцип са много добри в нея. Затова, когато започвате, най-добрият съвет е да се придържате към спорта или лигата, в която се чувствате експерт. Може да бъде българското първенство, например. Изследвайте го, оценете шансовете на двата отбора, сравнете своите коефициенти с тези на букмейкъра и се възползвайте, когато имате предимство пред него.

В дългосрочен план ще ставете все по-успешни в използването на този подход, колкото повече работите, толкова по-добри ще станете.