Разликата между професионалистите и аматьорите в спортните залагания

Много хора залагат на спортни събития заради забавлението от залозите. Понякога те печелят, понякога губят, но за тях това не е толкова важно – те са щастливи да захранват сметките си редовно и не се замислят дали излизат на печалба в дългосрочен план, нито пък се замислят колко губят. Хората, които се занимават професионално със спортни залози, имат коренно различен подход към тази дейност и в тази статия ще видите какво трябва да направите, за да придобиете по-професионално отношение към залозите и хазарта като цяло.

Как да залагате като професионалист – анализиране на събитието предварително

Има футболен мач тази вечер по телевизията и мислите, че домакините ще спечелят. Букмейкърът предлага добър коефициент за домакина и вие смятате, че това е справедлив коефициент и без да се замисляте много се втурвате с главата напред и залагате за този отбор. Този подход изглежда ОК и това е подходът, който се използва от голяма част от залагащите. Въпреки това, професионалният играч ще погледне по съвсем различен начин на играта.

На първо място, това, че мачът е по телевизията и той иска да я гледа, не би трябвало да окаже никакво влияние от гледна точка на професионалния залагащ. Всичко, от което се интересуват професионалистите, е дали даденият мач попада в обхвата на тяхната област на експертиза. В този пример, да приемем, че нашият професионалист е експерт във футбола (ако не беше, той въобще нямаше и да си помисли да инвестира парите си на този двубой). Първата стъпка, която той ще предприеме, е да оцени мача по начина, по който той си мисли, че би трябвало да бъдат разпределени коефициентите – това най-вероятно ще бъде с помощта на софтуер или програма за електронни таблици, но може и да се основава на неговия огромен опит. След като вече е готов със справедливите по негово мнение коефициенти за мача (което по-същия начин може да се каже и оценяване на шансовете на двата отбора), той ще сравни своите коефициенти с коефициентите на букмейкъра и, ако прецени, че има един или повече изгодни коефициенти, на които може да заложи, той ще го направи. Така например, дори и да смята, че домакинът има малко по-големи шансове за победа, ако коефициентът за домакините е много нисък, а този за гостите много висок, той ще открие стойността (value) в залога за гостите.

Има случаи, в които професионалният играч няма да се вкопчи веднага в тази открита стойност, особено ако смята, че коефициентите могат да се променят в негова полза. Като експерт в този спорт, той може да прецени, че дадени промени в обстоятелствата около мача ще увеличат коефициента за неговия избор или пък че това ще го направят залозите на останалите играчи – когато за един залог се залага масово, тогава букмейкърът сваля коефициента за него и вдига този за противоположния залог.

Как да залагате като професионалист – анализ след мача

Средностатистическият залагащ има два начина да анализира една игра, след като тя е свършила. Единият от тях е „Моят залог спечели“, а другият е „Моят залог не спечели“. Ако залогът е спечелил, играчът вероятно ще бъде по-уверен в следващия си залог, докато ако залогът е губещ, играчът или може да се почувства нещастен и да загуби увереност, или обратното – да се ядоса и да приеме по-агресивен подход в следващия си залог, за да компенсира загубите.

Професионалният играч не е особено загрижен за резултат от всеки отделен залог – неговият план за управление на банката ще се грижи за балансиране на победите и загубите. Той се интересува по-скоро от това как мачът се е развил и дали оценката му преди мача е била правилна. Той ще си зададе въпроси от типа: „Дали съм оценил правилно тежестта на всеки фактор, когато оценявах шансовете?“ или „Беше ли крайният резултат реално отражение на истинските шансове на двата отбора преди мача?“ Причината да си задава тези въпроси се крие в това, че професионалистът винаги се стреми към подобрение на уменията и иска да бъде сигурен, че неговият подход към залозите е оптимален.

Как да залагате като професионалист – справяне с добрите и лошите серии

Обикновеният любител на залозите може да си мисли, че справянето с добрите серии е много лесно – но много хора правят напълно погрешни неща, когато им се случи поредица от печеливши залози. Добрата печеливша серия би трябвало да означава печалба, но при голяма част от залагащите означава просто лавинообразно увеличение на размера на залозите, докато всички пари от добрата серия не изчезнат – забавно, докато серията трае, но в крайна сметка без печалба. Лошата серия може да означава няколко презареждания на банката или пълна загуба на увереност и отказване от хазарта поне за известно време.

Професионалният залагащ няма да отдели голямо внимание нито на една добра серия, нито на лоша такава. Те знаят, че добрите и лошите серии се случват и знаят, че в залозите няма как да се избегнат нито едните, нито другите, така че няма смисъл да се впечатляват много от тях – те просто се придържат към цялостния план.

Как да залагате като професионалист – водене на статистика

Имаме усещане, че по-голямата част от залагащите по никакъв начин не се замислят какво се е случило досега в активността им в букмейкърските къщи – те просто залагат. Професионалният играч си води статистика на всички свои залози – и това има не малко положителни ефекти.

На първо място, по този начин е много лесно за него да види колко добре работят неговите стратегии, което ще му помогне в бъдещия процес на залагане. На второ място, той ще разбере каква е била долната граница на банката му по всяко време и въз основа на това ще знае колко точно да заложи на следващия си залог или серия от залози. На трето място, самият акт на водене на отчетност помага на професионалният залагащ да бъде организиран и да пази дисциплина. И за обикновените залагащи поставянето на всички резултати от залозите в една електронна таблица ще им помогне във всички тези области и ще видят незабавен ефект върху резултатите си.

Как да залагате като професионалист – теглене на средства

Професионалният играч тегли средства от сметката си на регулярна основа, може би всеки месец като в една нормална работа. Въз основа на това каква система има, той ще има някакви очаквания какво ще спечели в рамките на месеца и ще взема процент от тази сума на месечна база – така тя няма да бъде засегната от добър месец или слаб месец. Добрият месец означава, че ще има повече пари в сметката, за да се справи с лошите месеци и обратното.

Как да залагате като професионалист – да се превърнеш в професионалист

Да се превърнеш в професионален залагащ не е лесно и много малко хора са успяли да го направят. Можете да го обмислите като възможност само ако сте 100% сигурни, че ще успявате да се издържате от залозите, а това може да стане само след като сте си водили статистика на постиженията в продължение на дълъг период от време. Освен ако не сте достигнали до този етап, не бързайте да рискувате и оставете залозите да бъдат в ролята на допълнителен източник на доходи.