Индия на две години от легалните онлайн спортни залагания

Индийският министър на спорта отрече съобщенията в медиите, че провежда ранни разговори за окончателното узаконяване на спортните залагания в страната.

Миналата седмица All India Gaming Federation (AIGF) подаде Бяла книга до Индийската комисия по правни въпроси (LCI), в която настоява за приемането на законодателство на централното правителство, което позволява легални залагания – както наземни, така и онлайн – за спортни събития. Залагането на нещо различно от конни надбягвания в момента в Индия е незаконно.

Бялата книга предлага да се оставят решения за наземни спортни залагания (и други форми на хазарт) в отделните щати на Индия. AIGF също така се застъпва за създаването на Национален съвет по хазартни игри, обхващащ спортни федерации, съдебната власт и разследващите агенции, които да контролират регулациите в областта на хазарта.

В края на миналата година Върховният съд на Индия разпореди на LCI да проучи положителните и отрицателните страни на легализираните залагания, което доведе LCI до искане на обществения принос в този процес. Председателят на LCI, пенсионирания съдия Балбир Синг Чаухан, се срещна с представители на AIGF в понеделник, а LCI заяви пред местните медии, че е „съобразен с изискванията на индустрията“.

В петък индийският експрес съобщи, че министерството на спорта е „започнало да работи“ за изработването на онлайн правила за спортни залагания. Въпреки това, служителят заяви, че може да отнеме до две години, докато министерството финализира проектозакон за залаганията.

Неидентифициран служител каза, че министерството вероятно ще потърси съвет от колегите си в Обединеното кралство, където онлайн залаганията са реалност вече повече от десетилетие. Спортният секретар Инжети Сринивас заяви, че се стреми да подпише Меморандум за разбирателство с Обединеното кралство, за да формализира разговорите за онлайн спортни залагания.

Азиатската агенция ANI съобщи в неделя, че министърът на спорта Виджай Гол казва, че „такова предложение не ми е отправяно „. Гол заяви, че лично е „против залаганията“, но призна, че „окончателното решение е на правителството на Индия. “

От години Индия се бори с това дали да легализира спортните залагания. Поддръжниците настояват, че легализацията ще донесе допълнителни приходи на правителството, като същевременно ще намали вероятността от скандалите, които поразиха крикета през последните години.

През юли 2016 г. Върховният съд оказва натиск върху централното правителство да направи нещо по въпроса за залаганията въз основа на препоръките на Lodha Committee, който се оглавява от бивш главен съдия, който смята, че правните залози вероятно ще намалят честотата на спортните скандали.

Европейската асоциация за спортна сигурност (ESSA) подаде свое собствено заявление до LCI, в която се аргументира за легализираните залагания, защото „продължаването на статуквото очевидно не е изгодно“. ESSA също така настоява LCI да не препоръчва легализиране на залаганията при запазване на забрана за залози на живо, които ESSA вярва, че ще карат играчите да използват услугите на компании, лицензирани извън Индия.

Миналия петък, 14, беше датата, на която Върховният съд трябваше да изслуша споровете от обществен интерес, в които се твърди, че спортните залагания трябва да бъдат включени в изключенията за „умения“ по Закона за обществените игри от 1867 г. Досега не са били публикувани съобщения за медиите как премина това изслушване.