Защо използването на опцията за „затваряне“ на залог може да ви струва много?

Нетърпеливите любители на залозите често се изкушават от опцията за затваряне на залог, въведена неотдавна от операторите на спортни залози. Така обаче те попадат в капана на букмейкърите

Сравнително новата тенденция в света на спортните залагания, която започна преди няколко години, се нарича „Затваряне на залог“ (Cash Out). Тази опция ви се предлага от букмейкърите с цел да можете да си гарантирате печалба при печеливш развой още преди събитието да е завършило или пък да минимизирате загубите, ако нещата не се развиват по очаквания начин. Истината обаче е, че тази опция прави по-богати единствено букмейкърите.

Нека да видим защо.

Първо, да обясним какво представлява затварянето на залог с един пример от футболните залагания. Да кажем, че един футболен мач се развива в полза на залагащия. По време на залагане на живо, залагащият може да финализира залога още преди да е свършил мача. Разбира се, по този начин ще получи по-малко пари, отколкото ще получи ако изчака последния съдийски сигнал. Колко по-малко са парите зависи от коефициента, при който той е решил да затвори залога.

И в обратния случай, ако избраният от залагащия отбор изпитва затруднения и вече е допуснал гол или два, залагащият може да минимизира загубите със затваряне на залог. Отново – размерът на получената сума при затварянето на залога зависи от коефициента по времето на затварянето му и, очевидно, залагащият не може да спаси целия си залог.

Например, да приемем, че сте заложили 10 лв. при 3.00 коефициент на залог на живо, като в момента същият коефициент е спаднал до 2.00. Ура! Опцията за затваряне на залог ви предлага да получите на момента 15 лв. (вместо 30 лв.) и така да си гарантирате печалба на секундата. Без повече стресови ситуации в последните минути. Ако обаче коефициентът не е спаднал, а се е вдигнал до 6.00, букмейкърът ви дава възможност да вземете 6 лв. преди да е станало твърде късно и да сте загубили залога си от 10 лв. По този начин ви изглежда, че спестявате 4 лв.

Любителите на спортните залози лесно се изкушават от опцията за Затваряне на залог. Известни със своята нетърпеливост, залагащите искат да вземат печалба възможно най-скоро, като в същото време ги е страх да не загубят пари. И двете тенденции ги тласкат към затварянето и има хора, които дори са пристрастени към него.

И така, къде е уловката?

При затваряне получавате по-малко от справедливата стойност (fair value)

В примера по-горе, щастливият залагащ има възможност да получи 15 лв., след като коефициентът е спаднал до 2.00. Това би било цената на справедливото затваряне. Справедливо, изчислено по тази формула:

((X*(Y-1)) – (X*(Z-1)))/Z

Където:

Х = оригиналният залог

Y = Оригиналният начален коефициент

Z = коефициентът при затварянето

И въпреки това, букмейкърът в действителност ще предложи 13 лв. на залагащия, вместо 15! Разликата отива директно в джоба на букмейкъра.

Като се „възползвате“ от възможността за затваряне на залог, вие ефективно се съгласявате да заложите върху другите два възможни резултата от срещата, различни от първия ви избор. По този начин, ако сте заложили първоначално за победа на домакините, като затваряте залога вие на практика залагате за двоен шанс Х2. И така вече сте заложили на всички възможни изходи.

Това по същество е погрешно, защото букмейкърите никога не дават в печалби на играчите 100% от заложените пари. В общия случай, букмейкърите дават като награди 90% от заложените суми. Останалите 10% са маржа на печалба на оператора. Ето защо, затварянето на залога ви кара да поставите ощетяващ залог на същия мач!

Как?

Докато при първия залог залагащите инвестират парите си при теоретично отрицателна EV (очаквана стойност), те сега са привлечени от същите условия, само че този път добре прикрити зад привлекателността на Cash Out услугата.

Обърнете внимание на това. Първоначалният ви залог от 10 лв. е, да кажем, направен при 10% предимство за букмейкъра, което означава, че справедливият коефициент би трябвало да е 3.40 вместо 3.00. Това се равнява на 1 лв. дългосрочна нетна загуба. Попадайки в капана на Cash Out, вие поставяте още един залог при 10% предимство за букмейкъра. Този път залогът е хипотетично 15 лв.

Като сумираме всичко това, нетната загуба в дългосрочен план става 1 + 1,50 = 2,50 лв.

С други суми, букмейкъра е удвоил печалбата си чрез затварянето на залога!

Да не би да сте си мислили, че букмейкъра е мислил за вашата банка, когато е въвеждал нови опции и възможности?

Тяхната цел е да ви държат щастливи, докато залагате при тях. Като ви предлагат възможност за Cash Out, те се стремят да прекарате повече време на тяхната платформа и да похарчите повече пари на нея. И те успешно изпълняват целта си.

Възползвайте се от Cah Out опцията, като не я използвате!