Новите рестриктивни правила за онлайн хазарта на Белгия са близо до реалността

Ограничителните нови правила на Белгия за онлайн хазарта изглежда ще станат закон, тъй като периодът на изчакване от страна на Европейската комисия приключва.

Миналия октомври белгийските законодатели одобриха плановете си да наложат нови ограничения върху операторите за онлайн хазарт, включително почти пълна забрана за рекламиране на хазарт и забрана за дейността на афилиейт маркетинга.

Законоустановеният задължителен тримесечен период на изчакване трябва да изтече в четвъртък (18.01). Новите правила ще влязат в сила осем месеца, след като правителството публикува изявлението в Белгийския държавен вестник.

Съгласно новия режим онлайн казино операторите по същество ще бъдат ограничени до популяризирането на своите стоки чрез собствените си уеб сайтове или чрез „персонализирана реклама“, в която според регулаторните органи могат да се използват имейл и SMS промоции за съществуващи клиенти. Белгийските афилиейти считат тези ограничения за ефективна смъртна присъда за техния сектор.

Геймиг и бетинг лицензиантите няма да могат повече да рекламират по време на спортни предавания на живо (независимо от медиите).

Няма да бъдат разрешени никакви реклами за спортни залагания преди 22:00, освен ако не е спортна програма, която не е на живо, и само една реклама за онлайн спортни залагания ще бъде разрешена за всяка рекламна почивка.

Съществуват и множество стилистични ограничения, включително използването на спортисти или известни личности, които са особено привлекателни за непълнолетните или реклами чрез платформи или медии, насочени основно към непълнолетни.

Сред ограниченията, които не са насочени към рекламиране, операторите трябва да ограничат максималната стойност на бонусите, предлагани на играч на €275 на месец. Играчите могат да зареждат своите онлайн хазартни сметки само с максимум €500 на седмица за цялата си онлайн дейност и такива презареждания не могат да се правят с кредитна карта.

Играчите, които искат да увеличат лимитите си за онлайн игри, ще трябва да изчакат три дни, за да имат достъп до по-голям лимит. Освен това операторите ще трябва да информират Белгийската комисия по хазартни игри (BGC) за всякакви искания за лимити и BGC ще се съгласи да увеличи лимита само след проверка от Националната банка, за да види дали името на играча е в регистър с лоша кредитна история.

Директорът на белгийската лотария е недоволен

Националната лотария на Белгия отдавна настоява за допълнителни ограничения за местните си конкуренти и главният й изпълнителен директор Жание Хаек даде интервю миналата седмица, в което той отправи груби думи към BGC. Хаек твърди, че BGC дава на своите онлайн лицензополучатели прекалено голяма свободна и характеризира Белгия като „дивия запад на онлайн хазарта“.

Протестите на Хаек не са предизвикани от спад в операциите на лотарията. Миналата година продажбите на лотарията възлязоха на €5.3 млрд., което е с 8% повече от 2016 г., докато дигиталните продажби са се увеличили с една трета и сега представляват една четвърт от общите продажби.