Ladbrokes не може да спечели делото за $100 милиона данъчни плащания

Данъчните са известни с това, че почти винаги са си взимали дължимото. Този случай не е изключение.

Първо, е необходимо да ви въведем в предисторията. Вратичка в данъчно облагане през 2008 г. позволяваше на корпорациите да си приспадат данъци във връзка със заеми между тях и трета страна. Вратичката беше затворена, което принуди редица фирми да уредят своите данъчни сметки. През 2015 г. Ladbrokes Coral беше един от потърпевшите и със сигурност плати дължимия си данък от £71 млн. ($100 млн.). След като извърши плащането, британският спортбук обжалва решението пред Горния трибунал на Tax and Chancery Chamber (UTTCC).

UTTCC отхвърли жалбата, но Ladbrokes все още не е приключил. Той поиска делото да бъде изслушано от Апелативния съд на Обединеното кралство, който също отхвърли твърдението на Ladbrokes, че са играли по правилата по онова време и не трябва да плащат данъци. В изявление на Ladbrokes, дадено пред медийната група City A.M., хазартният оператор каза: „Ние не пренебрегваме решението на съда. Но това беше случай по отношение на вече платени и осчетоводени данъци, така че докато делото може да е заведено срещу нас, то няма отношение към нашите числа“.

Лондонската компания за хазарт и залагания има дълга история, която обхваща повече от век във Великобритания. В момента тя работи в няколко държави и има десет различни организации, сред които Coral, Eurobet, GalaBingo и Betdaq. Фирмата е публично търгувана на Лондонската фондова борса и е член на индекса FTSE 250. Нейните приходи се изчисляват на повече от $2,1 милиарда с оперативни приходи над $171 милиона.

Въпреки че може би няма да има пряка връзка, Ladbrokes и GVC са близо до сделка за поглъщане. Органът по конкуренция и пазари даде благословията си на сделката, в която GVC ще поеме контрола върху приблизително 53,5% от Ladbrokes. Споразумението е на стойност около $1,4 млрд. (£1 млрд.).