Приложение на принципа „Купи слуха, продай новината“ в спортните залагания

Чували ли сте старата поговорка: „Купи слуха, продай новината“? Използвайки тази добре позната поговорка от света на фондовите борси, ще се опитаме да ви покажем защо понякога коефициентите в спортните залагания се променят преди новините за събитието да попаднат в новините. А след като въпросната новина, имаща значение за шансовете на различните участници в спортното събитие, се появи в новинарските агенции, коефициентите падат толкова много, че в залога вече няма никаква стойност.

Често срещано явление на фондовите пазари е да се случат резки колебания на цените в резултат на ново събитие, което все още дори не се е появило в медиите. Точно това се случва и в спортните залагания. Въпреки това, истината е, че може да има известно забавяне в промяната на коефициентите, което вие можете да използвате, за да правите пари с помощта на новините, но това важи само за залозите върху дългосрочни събития (т.е. залагания на избори, за следващ треньор на отбор, за победител в лигата и т.н.). Нещата се случват доста по-бързо, когато става въпрос за краткосрочни залагания, като например футболен мач от тази вечер.

Новините и особено слуховете силно влияят на движението на коефициентите. Един много прост пример е футболен мач, в който, да кажем, един ден преди началото му се появи новина за контузия на основния вратар на домакините. След появата на тази новина се очаква да се появят много типстъри – особено ако мачът е популярен – които ще пишат прогнози за него, залагайки за противника на отбора с контузения вратар. Не е никак сложно да се прогнозира, че отбор с контузен играч на основен пост като вратарския има доста по-малки шансове да се представи добре. Трудната част е да имаш достър до информацията преди останалите!

Типстърите залагат парите си на своите прогнози (макар и по принцип някои да не го правят, но това е друг въпрос), като същото правят и някои богати техни последователи, които играят с огромни суми пари. След като се заложат всичките тези пари на отбора на гостите, коефициентите вече са направили първата си голяма промяна, ставайки по-ниски за гостите и по-високи за домакините.

Сега идва ред на обикновените залагащи, които браузват онлайн, търсейки футболни прогнози. Невъзможно е да пропуснат историята, тъй като тя вече циркулира в почти всички форуми и сайтове. Логично и тези залагащи ще се доверят на съветите и ще заложат за гостуващия отбор. Коефициентът за госта спада още по-ниско, което оказва натиск на тези, които искат да заложат за него.

Вторият голям срив на коефициентите идва не заради високи залози, а заради обема на залаганията – тъй като големите акули вече са навлезли на пазара преди новината да стане публично достояние.

Да кажем, например, че пет играчи залагат по 10,000 лв. за победа на гостите. Сега, представете си въздействието на хиляди малки залози, вариращи от 10 до 50 лв., върху същите коефициенти! Големият брой на малките залози може да окаже може да окаже много по-голямо влияние върху ставките от залозите на големите играчи.

Няколко минути или часове по-късно, новината вече се появява в новините, но коефициентът за гостуващият отбор вече е паднал толкова ниско, че в този момент вече не е изгодно да се залага за тях.

Но какво би станало, ако слуховете за контузения вратар бяха публикувани в спортните форуми преди който и да е новинарски сайт.

Някои от видялите слуха може да не му повярват, ако той не е бил потвърден от новините. Други обаче ще поемат риска и ще „купят слуха“, както се казва на фондовите пазари.

Ако историята така и не бъде потвърдена от новините и се окаже невярна, те може и да изгубят малко пари, тъй като коефициентите ще останат непроменени. Но в другия случай, ако слухът се потвърди, печалбата ще бъде много по-голяма, както видяхме по-горе.

Хубаво е да знаете, че каквото и да правите, няма как да достигнете до информацията преди хората от кухнята (членове на отбора, персонала и т.н.). На финансовите пазари винаги има играчи и инвеститори, които достигат до ценната информация преди останалата част от света. Невъзможно е да изпревариш тези хора, които залагат т.нар. „умни пари“.

Но ако успеете да достигнете до информацията навреме, можете да я използвате, за да получите парче от пая.

От друга страна, не е нужно да стоите постоянно пред екрана, чакайки слуховете да се появят. Достатъчно е да проверявате на редовни интервали спортните сайтове и форуми за слухове и новини. Ако видите някой слух, имате добър шанс той да стане причина за голяма промяна в коефициентите.

Таймингът също е важен, както видяхме по-рано. Ако новината току-що е влязла в новинарските сайтове, все още може да има възможност за залог с добра стойност, макар и малка.