Италианският прокурор: Още играчи трябва да бъдат разследвани за уговаряне на мачове

Повече от две дузини топ тенисисти трябва да бъдат разследвани за евентуални връзки със схеми за залагания на мачове, заяви италианският прокурор.

Роберто ди Мартино каза, че техните имена са се появили в иззети доказателства от комарджии, заподозрени в уреждане на мачове.

До този момент, единствено двамата италианци Потито Стараче и Даниеле Брачиали бяха разследвани и обвинени, но според Ди Мартино и други състезатели трябва да бъдат обект на проверка.

Той също така коментира, че ръководните органи в тениса трябва да направят нещо повече по въпроса с доказателствата, които са събрани.

„Със сигурност, ако тези чуждестранни играчи бяха италианци, те определено най-малкото щяха да бъдат разпитани„, каза той. „Те трябва да дадат някакви обяснения.“

Ди Мартино води двугодишно разследване за предполагаемо уреждане на тенис мачове с участието на италиански тенисисти и залагащи.

Разследването е стигнало до интернет чатове и записи на телефонни разговори между двете страни – играчите и тези, които залагат на техните мачове.

Според него, повече две дузини играчи, които не са от Италия, са споменавани в чатовете и разговорите на участниците в престъпната схема и те трябва да бъдат разследвани от ръководния орган, който отговаря за честността в тениса – TIU.

Той не пожела да разкрие самоличността на играчите, споменавани в иззетите доказателства, но добави: „Интересното е, че сред тях са както играчи от по-ниско ниво, така и елитни играчи.“

Стараче и Брачиали бяха обвинени в симулативно поведение по време на мачове в периода между 2007 и 2011 г., като в тези мачове залозите са стигали до €50,000.

Те ще трябва да се явят пред съда през май, но вече отрекоха обвиненията.

Ди Мартино твърди, че има „конкретни доказателства“ за два мача от 2009 и 2011 г. в Барселона с участието на Стараче.

Той подозира, че 30 други срещи може да са били опорочени, включително и такива от Уимбълдън и Ролан Гарос.

Източник, близък до разследването, сподели пред BBC, че играчите са били наричани в чатовете между залагащите с кодовото име „коне“.

Тези чатове са сред стотиците файлове доказателства, изпратени от прокуратурата на Италия до TIU преди три месеца.

Но прокурорът заяви, че следователи на TIU са го посетили и са му дали да се разбере, че заинтересовани „изключително“ от италианските играчи.

„Международният аспект изглежда по-проблемен от ситуация, включваща двама италиански играчи“, каза той.

 

„Възможно е да се установят много чуждестранни играчи, които определено са част от тази схема.“

Припомняме ви, че през януари тенис властите започнаха разследване за корупция, след като Би Би Си разкри, че TIU не е направила нищо по многократните сигнали за играчи от Топ 16 на света, заподозрени в симулативно поведение в мачове с цел незаконни залози. Разследването до този момент обаче стигна единствено до Брачиали и Стараче.