Американка се призна за виновна по обвинение за лотарийна измама

Жена от щата Невада се призна за виновна по обвинение за конспирация за пране на пари, свързана с лотарийна измамна схема, в която участват и други от Флорида и Ямайка.

Като част от пледоарията, съдът каза, че обвиняемата знае, че ако случаят стигне до присъда, Американските щати биха доказали без съмнение, че през февруари 2014 е получила $7,500 в кеш от другите конспиратори, а след това е депозирала повечето пари в две банкови сметки, които се контролират от съконспираторите.

Освен това, съдът казва, че обвиняемата е получила $32,500 в кеш на 22 април 2014 на определено място в Мериленд, където тя е трябвало да се срещне с жертва на лотарийната схема.

Вместо това, американката е била арестувана от полицията, след като е взела парите от полицай под прикритие.

„Министерството на правосъдието се ангажира с борбата с международни лотарийни схеми за измама,“ каза главният заместник прокурор Бенджамин Майзер, ръководител на гражданският департамент в министерството.

„Заговора за пране на пари е сериозно престъпление, защото то прикрива друга престъпна дейност и успехът му окуражава измамниците да продължават със схемите си,“ добавя той.

„Министерството на правосъдието ще продължи да преследва тези, които се стремят да прикрият престъпна дейност чрез пране на пари“.

Според обвинението, жената се е съгласила, заедно с други хора, да „извърши съзнателно финансова транзакция, която включва приходите от незаконна дейност, знаейки, че транзакцията е била разработена, за да скрие и прикрие естеството, местонахождението, източникът, собствеността и контрола на приходите от незаконна дейност.“

Обвиняемата е изправена пред максимална присъда от 20 години в затвора и глоба от $500,000, когато бъде произнесена присъдата на 22 декември.

Според проучване, американците са загубили десетки милиони долари от измамни чуждестранни лотарии и Министерството на правосъдието се е нагърбило със задачата да преследва всички замесени.