FA прекратява партньорството за залагания с Ladbrokes

Английската футболна асоциация (FA) отмени спонсорската си сделка с британския букмейкър Ladbrokes и заяви, че ще се въздържи от всякакви бъдещи връзки с оператори за залагания.

Преди една година FA съобщи, че е постигнала „дългосрочно споразумение“, което ще позволи на Ladbrokes да бъде официалния партньор на залаганията в лигата. Според съобщенията, четиригодишната сделка е на стойност £4 милиона на година. Но миналия месец FA съобщи, че преглежда дали сделките с операторите за залагания са подходящи отношения за спортен ръководен орган.

В четвъртък FA съобщи, че нейният съвет е постигнал взаимно споразумение с Ladbrokes, в следствие на което ще прекратят отношенията си три години по-рано. FA също така заяви, че ще „прекрати всички спонсорства с компании за залагания, започващи от края на сезона 2016-17“. FA ще продължи да работи с операторите на залагания, за да следи подозрителната хазартна дейност, за да гарантира целостта на продукта си.

Изпълнителният директор на Ladbrokes Coral, Джим Мълън, каза, че неговата компания е разбрала позицията на FA по отношение на търговските им партньорства с хазарта, а главният изпълнителен директор на асоциацията, Мартин Глен благодари на Ladbrokes за това, че е „ценен партньор“ и за проявените „професионализъм и разбиране“.

Футболният сегмент на Обединеното кралство се бори с някои лоши новини, произтичащи от залаганията на играчите, включително ефективното принудително пенсиониране на Джоу Бартън от футбола, както и случаят с вратарят на Сътън Юнайтед, Уейн Шоу, който призна, че ял пай по време на мач с пълното знание, че британския букмейкър Sun Bets е създал пазар за залагане, точно за това му поведение, и че собствените му приятелите са заложили пари на апетита му, за да спечелят.

Когато FA съобщи, че ще преразглежда спонсорството си за залагания през май, председателят Грег Кларк настоя, че това няма нищо общо с дадените примери, но не всички вярват на думите на Кларк. FA има строга забрана за участие в залагания, дори и при мачове в други лиги.