Bet365 и William Hill напускат полския хазартен пазар

Все по-голям брой оператори за онлайн хазарт напускат Полша в навечерието на нови регулаторни ограничения, които ще влязат в сила на 1 април.

През декември миналата година, законодателния орган на Полша одобри измененията на Закона за хазарта в Полша, който налага нови блокиращи мерки на домейни и платежни системи за онлайн оператори, които нямат лиценз за полски игри. Законът е бил отнесен до Европейската комисия и периода на задължителен застой изтича на 31 март.

Редица онлайн хазартни оператори обявиха, че ще се откажат от полския пазар, и няма да кандидатстват за нов полски лиценз. През февруари, Pinnacle заяви, че ще се сбогува с Полша от 1 април, а през изминалата седмица видяхме как лицензирания в Малта, EnergyBet, обявява излизането си от Полша от „силно рестриктивната и враждебна нормативна среда.“

Писмото на EnergyBet, „Уважаеми Ян“, бе последвано от новината, че операторите на Великобритания Bet365 и William Hill също информират своите полски играчи да изтеглят средствата си до 1 април, а афилиейт маркетинговите партньори на компаниите са били инструктирани да премахнат всички рекламни банери и текстови линкове свързани с техните полски операции.

Имейла на Hills, към афилиейтите, остави отворена възможността, компанията да се върне към полския пазар чрез нов местен лиценз, въпреки факта, че изменените разпоредби запазват спорния 12% данък върху оборота от спортни залагания, който Remote Gambling Association и дори някои полски министри от кабинета игнорират това, че този закон ще направи пазара нежизнеспособен за операторите.

Полското правителство предложи да преразгледа въпроса с данъците чрез отделно законодателство на някаква бъдеща дата, но няма никакви признаци на действие на този фронт през последните месеци. В същото време, правителството си постави целта на 1 юли да започне да налагане тези блокиращи мерки срещу неоторизираните оператори, които продължават да приемат действия от страна на полските ентусиасти без местен лиценз.

Изменения закон в Полша също така предоставя на местните комарджии първия одобрена от правителството достъп до онлайн казино и покер продукти, но само ако това се случва чрез държавния Totalizator Sportowy лотариен монопол.