Белгия се бори срещу хазартните реклами

Белгийският министър на правосъдието, Коен Генис, призовава за въвеждане на мерки, които биха наложили по-строги ограничения за хазартната реклама в страната.

Предложените мерки, които имат пълната подкрепа на Белгийската комисия по хазартни игри (BGC), включват забраната за реклами на хазарт по телевизията преди 20:00 часа и най-вече пълното блокиране на всяка рекламна кампания по време на спортни събития на живо.

Служители на BGC също така заявиха, че дори ще премахнат разрешените реклами за хазарт, ако се счита, че те популяризират „прекомерната“ хазартна дейност, въпреки че определението за това, кое точно се приема за прекомерно, все още не е потвърдено.

Говорителят на BGC, Марджолин Де Папе заяви пред белгийския уебсайт новини nieuwsblad: „Вече имаме правомощия да направим това, но докато не съществуват ясни правила за това какво е позволено или не, едва ли можем да го направим“.

Екранните банери по време на игрите и рекламите по време на полувремето ще бъдат забранени при новите предложения, които включват и въвеждането на задължителни предупреждения за проблемите с хазартни игри в маркетинговите материали на операторите и глоби за оператори, за които се установи, че нарушават новите правила.

Белгийският регулиран пазар за онлайн хазарт стартира преди шест години и миналата година белгийското министерство на финансите одобри законодателството, с което услугите за хазарт по интернет се облагат с ДДС закони.

Според последните данни, публикувани от Белгийската асоциация на игралните оператори (BAGO), само 15% от белгийците използват международно лицензирани сайтове за хазарт. BAGO смята, че този брой ще се увеличи до 50%, ако предложените ограничения бъдат наложени на белгийските лицензирани оператори.

Белгийският депутат, Петер Де Декер, приветства новите предложения, които гласят: „За тютюневата реклама вече съществуват строги правила и има етични норми относно алкохола, така че нещо трябва да се случи по отношение на хазарта.“