Рекордно залагане на президентските избори в САЩ

Рекорден брой на залагащите събира милиони в онлайн платформите, а всеки се надява да спечели от победата на Хилари Клинтън или Доналд Тръмп.

Шумните, разпалени и непредвидими избори за президент са на път да бележат още една разлика – събитието, което е инициирало най-много залози някога.

Проучванията сред обществото показват напрегнатата надпревара, само ден преди изборите. Милиони залагат в онлайн платформи от Ирландия до Айова, с надеждата да уловят неочаквана печалба от победата на единият от двамата кандидати.

Британският оператор Betfair казва, че залозите за следващият президент се очаква да надминат дори Брексит – референдума в Обединеното кралство за напускането на Европейският съюз.

До неделя около $130 милиона са били заложени на следващият американски президент, сравнени със $159 милиона на Брексит. От друга страна, говорителят на Betfair каза, че до този момент тези избори са привлекли $50 милиона повече от изборите през 2012.

Той предполага, че рекордните залози имат връзка с неочакваният вот за Брексит.

Повечето проучвания преди референдума във Великобритания предполагаха, че англичаните ще останат в ЕС. Вместо това, гражданите решиха да го напуснат.

В Ирландия, при Paddy Power, операторът, който се обедини с Betfair по-рано тази година, изборите за президент „със сигурност са на път да се превърнат в най-голямото политическо събитие,“ каза говорителят на компанията. Сайтът е привлякъл $4,38 милиона за надпреварата.

Ladbrokes, каза че досега са били заложени малко над $6 милиона на тазгодишните президентски избори. Говорителят на компанията, каза че тази стойност е „поне двойна“ на заложените суми през 2012.

Трите сайта дават шансове от 83% на Клинтън. Нейните проценти се покачиха в неделя, след като ФБР обяви, че няма да повдига обвинения срещу Клинтън, заради това, че е използвала самостоятелен имейл сървър.

По-голяма част от големите залози са били направени извън Америка. Но това не е учудващо, имайки предвид, че залагането на изборите е забранено в страната.